به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس اعلام کرد: سهامداران سهام عدالت در روش مستقیم می توانند در مجامع عمومی 36 شرکت سرمایه پذیر سهام عدالت شخصاً حضور یافته و از طریق اعمال رأی خود در تصمیم گیری های این شرکت ها مشارکت کنند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، طرح توزیع سهام عدالت در حالی از سال 1385 تا کنون در کشور در حال اجرا است که بر اساس این طرح، در ابتدا یک میلیون تومان از سهام شرکتهای مختلف به شرطی به مشمولان داده شد که به مدت 10 سال، سود این سهام بابت اقساط آن بجای پرداخت به سهامداران، به خزانه دولت واریز، و پس از آن سازوکار و شرایط آزادسازی و خرید و فروش این سهام فراهم شود.
همچنین مقرر شد پس از پایان این مهلت 10 ساله، سود سالیانه سهام شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت (یا همان شرکتهای سرمایهپذیر) به حساب دارندگان سهام عدالت واریز شود.
جدای از مشکلاتی که تا کنون سهام عدالت برای اقتصاد، بازار سرمایه و دارندگان این سهام بوجود آورده که این مشکلات را میتوان در مواردی همچون آزادسازی سهام عدالت، دریافت کد سجام، داستان متوفیان سهام عدالت، دریافت نصف و نیمه سود سهام عدالت در سالجاری، جاماندگان سهام عدالت، پرتفوی پرحرف و حدیث سهام عدالت، حواشی مربوط به شرکتهای تعاونی و سرمایهگذاری استانی سهام عدالت و مجامع آنها، تاثیر منفی آزادسازی سهام عدالت بر بازار سرمایه و معاملات آن و ... دانست، موضوع قابل توجه و تامل در زمینه طرح سهام عدالت تقسیم سود سالیانه این سهام میان دارندگانش است که هم موجب خروج نقدینگی از شرکتها بجای صرف آن در پروژهها و طرحهای توسعهای است و هم تاثیری که این نقدینگی بر اقتصاد و افزایش تورم دارد.
بر اساس آمارها پس از پایان دوره 10 ساله تسویه اقساط سهام عدالت، از سال 1396 تا کنون 4 دوره تقسیم سود سهام عدالت در مجموع به ارزش حدود 27 هزار میلیارد تومان میان مشمولان صورت گرفته است. به عبارتی در سالهای 1396 معادل 4 هزار و 193 میلیارد تومان، سال 1397 معادل 4 هزار و 734 میلیارد تومان، سال 1398 معادل 8 هزار و 406 میلیارد تومان و در سال 1399 بیش از 9 هزار میلیارد تومان بابت سود سالیانه مجامع سالهای 95 تا 98 شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت میان 50 میلیون سهامدار عدالت متناسب به دارایی آنها تقسیم شده است.
نکته قابل تامل در این میان اما این است که در دنیا تقسیم سود مجامع شرکتها عمدتا اتفاق نمیافتد و شرکتها تلاش میکنند تا سود سالیانه را صرف پروژهها و طرحهای توسعهای خود کنند تا از این منظر، هم به سودآوری بنگاههای خود کمک کرده و هم این که از این طریق ارزش افزودهای به سهام شرکتها داده و در پی آن سهامداران خود را منتفع کنند. علاوه بر این این کار موجب تشویق سهامداران و سرمایهگذاران به سرمایهگذاری میان و بلندمدت در شرکتها و همچنین توجه به مسایل بنیادی بنگاهها شده و در مجموع علاوه بر عدم افزایش نقدینگی، موجب انتفاع اقتصاد کشورها از این رخداد میشود.
این در حالی است که در کشور ما دستکم در حوزه سهام عدالت شاهد توزیع سود چند هزار میلیاردی به صورت سالیانه هستیم که این اتفاق هم موجب خروج نقدینگی قابل توجهی از شرکتها و بازماندن آنها از طرحهای توسعهای شده، هم موجب میشود تا شرکتها برای پروژهها و طرحهای خود از سایر منابع موجود از جمله بانکها با هزینه تمام شده بیشتری تامین مالی کنند، و هم این که سود تقسیمی مبلغ قابل توجهی برای سهامداران عدالت نیست و در مجموع تزریق نقدینگی و تورم به اقتصاد کشور را نیز به دنبال دارد.