صدای بورس؛نگین عظیمی_کارشناس بازار سرمایه در رابطه با وضعیت بازار تا پایان سال گفت: اینکه براساس چه سناریویی این ارزیابی انجام میشود، مهم است. زمستان سال گذشته هم اعلام شد که انتظار ریزش شدیدی از بازار وجود ندارد و به نظر میرسد در حال حاضر بازار در جای مناسبی قرار داشته یعنی نه خیلی ارزان و نه خیلی گران است.
مهدی سوری با اشاره به صنایع پیشتاز تا پایان سال افزود: پتانسیل صنایع مختلف با یکدیگر متفاوت است. برخی صنایع ریالی به ویژه آنهایی که از چنگ قیمتگذاری دستوری کمی دور هستند، شرایط مساعدی دارند. در صنایع دلاری هم افزایش قیمتهای جهانی را داشتیم وبا این فرض که امکان بازگشت به گذشته را دارد کمی محتاطتر عمل میکنیم ولی اگر قیمتهای جهانی ثابت بماند، شرکتهایی که با قیمتهای جهانی در ارتباط هستند، شرایط خوبی خواهند داشت و اگر هم بتوانیم با دنیا توافقی داشته باشیم و مشکلات از نظر صادرات، واردات و مبادلات پول حل شود، کلیت بازار سرمایه وضعیت مطلوبی خواهد داشت.
وی ادامه داد: در صورت محقق نشدن توافق ممکن است بعضی شوکهای ارزی را در مقاطع کوتاه مدت داشته باشیم که نوساناتی را به بازارهای مختلف بدهد. در کل این روند رو به بدتر شدن شرایط اقتصادی ادامه خواهد داشت ولی اگر از نظر مبادلات تجاری شرایط بهتری با دنیا داشته باشیم، وضعیت اقتصاد و پیرو آن بازارهای میتواند پیشبینی پذیرتر باشد.
سوری درباره شیوهای که در حال حاضر بازارگردانی با آن صورت میگیرد، توضیح داد: بازارگردانی ابزاری است تا نقدشوندگی را به سهم بازگرداند اما نگاهی که از ابتدا به بازارگردانی داشتیم، اشتباه بود. یعنی بازارگردانی موضوعی نیست که در شرکتها اجباری باشد و نکته دیگر اینکه بعضی سوء برداشتها درمورد بازارگردانی اتفاق افتاد و اینگونه تلقی میشد که بازارگردان وظیفه حمایت از قیمت سهم را دارد در صورتی که بازارگردان چنین وظیفهای نداشته و فقط نقدشوندگی و روان شدن را بر عهده دارند. زمانی نیز آنها را متهم کردند که چرا در صف فروش، میخرند در صف خرید، میفروشند که درواقع کار بازارگردانی همین است.
او تاکید کرد: در حقیقت کار اشتباهی اجباری شده و حالا بابت آن به دنبال مقصر هستند. مقصر کسی است که بازارگردانی را اجباری کرد و بسیاری از منابع شرکتها که میتوانست صرف تولید شود، وارد بازار شد و از بین رفت. همچنین در روالی منفی خریدهای آنها باعث شد که آن قیمت پایانی پر شده و افتها شدید شود.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: اگر کمی دستورالعملها را سهلگیرتر کنیم و به ناشر یا سهامدار عمده اجازه دهیم از ابزارهایی مثل بازارگردانی و فراتر از آن از بازارسازی استفاده کند و در صورت امکان خودشان برای نقدشوندگی سهم یا برای حمایت از سهم خود تصمیم بگیرند بهتر است.
مهدی سوری در پایان با اشاره به بازارگردانی شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت گفت: سهام عدالت مانند خشت کجی است که هر دیواری روی آن کشیده شود کج خواهد بود یعنی تنها راه این است که روزی بپذیریم اشتباه کردهایم و این دیوار را خراب کنیم و همچنین باید احترام بگذاریم به ابزارهایی که به بلوغ رسیدند. بنابراین از آنجایی که سهام عدالت اشتباه است هر تصمیمی در ادامه آن هم اشتباه خواهد بود و فاجعه زمانی است که از این اشتباهات درس گرفته نشده است.